מחלות דרכי העיכול

ד"ר אלן לוי הינו גסטרואנטרולוג ופרוקטולוג, המטפל גם בתחומי רפואה מונעת ויעוץ תזונתי. ד"ר אלן לוי קיבל את "אות המופת לרופא 2006" בשל פעילותו כרופא גסטרולוג.

רפואה גסטרואנטרולוגית מטפלת בתחום מחלות מערכת העיכול, פיסורה וטחורים. מערכת העיכול הינה מערכת פנימית המוגדרת מהפה והושט עד לפי הטבעת. במערכת העיכול מתבצע כל תהליך פירוק המזון המיועד לגוף. תפקיד מערכת העיכול הינו לפרק ולעבד את המזון, הנספג דרך המעי אל מערכת הדם ומשם מועבר אל מערכות הגוף השונות.

אברי מערכת העיכול המפרקים ומעבדים את המזון: ושט, קיבה, תריסריון, מעי דק, מעי גס, לבלב, כבד. מחלות דרכי העיכול יכולות להיגרם מגורמים חיצוניים כגון חיידקים, חומרים כימיים, המגיעים למערכת העיכול באמצעות המזון ודרך הפה, גורמים חיצוניים כגון מכה הגורמת לנזק לאברים הפנימיים, וגורמים פנימיים: מחלות התוקפות את הגוף, מחלות התוקפות איבר של מערכת העיכול, פעילות לקויה של מערכת העיכול או של חלק ממערכת העיכול.

תופעות ומחלות גסטרואנטרולוגיות כוללות:
כאבי בטן, גזים, מעי רגיז, צרבת, שלשול, עצירות, בקע סרעפתי, זיהומים חיידקיים, כיבים, מחלות מעיים דלקתיות, פוליפים, גידולים. כאשר רופא בודק מטופל וחושב כי יש צורך בבדיקה גסטרולוגית, המטופל מופנה לרופא גסטרואנטרולוג, השולח אותו לבדיקות כגון צילומים ו CT, ובמקרים מסוימים של מחלות דרכי העיכול נעשות בדיקות גסטרו מקיפות ובדיקות פולשניות. תסמינים המעידים על מחלות דרכי העיכול יכולים להעיד על תזונה לא נכונה, על זיהומים חיידקיים בגוף. תסמינים כגון מעי רגיז עלולים לעתים להעיד על מחלות דרכי העיכול. כיום קיים טיפול בפיסורה ללא ניתוח ושאינו פולשני

מחלות מערכת העיכול כוללות מחלות דלקתיות כרוניות בדרכי העיכול, כגון מחלת קרוהן או קוליטיס, הגורמות לשילשולים דמיים ולחולשה. מקור המחלות הדלקתיות הללו לא ברור, ייתכן והמקור גנטי, וקיימת טענה כי הגורמים הינם חומרים כגון אנטיביוטיקה המפרה את איזון החיידקים במערכת העיכול.

במקרים רבים מנסים לטפל במחלות הללו באמצעות תזונה ודיאטות האמורות להשיב למערכת העיכול את האיזון והתפקוד הבריאים. במקרים בהם האברים של מערכת העיכול מפרישים חומצות וחומרי פירוק, לעתים מערכות ההגנה בגוף לא פועלות ולא מגנות על אברי הגוף מפני החומרים החומציים, והתוצאה היא כיבים הנגרמים מהחומרים המפורשים על ידי הגוף.

במקרים של כיבים הנגרמים על ידי הגוף עצמו, קיים חשד לזיהום חיידקי על ידי חיידק הנמצא באופן טבעי במערכת העיכול. החיידק הנקרא הליקובקטר פילורי גורם ליצירת חומצות יתר בקיבה ולפגיעה בקיבה ובמעיים, וברפואה קיימת סברה כי חיידק זה הינו אחד הגורמים לגידולים במערכת העיכול.